събота, 29 октомври 2016 г.

Апетит

Текстове © Оскар Уайлд

из есето "Душата на човека при социализма" 
     и ... 

(век след това-б.р.)


Oscar Wilde


...Трябва да проклинаме деня, в който хората са открили, че перото е по-добро оръжие от павето и може да бъде по-опасно от тухлата. Тогава те са се впуснали да търсят "журналиста", намерили са го и са го направили свой предан и добре платен слуга.

     ... В миналото хората са имали машината за разпъване. Сега имат машината за печатане на вестници (лъжи). Това със сигурност е подобрение, но все пак е нещо лошо, пагубно и деморализиращо.


...Творецът... извлича полза от всяка атака срещу него. Всяко нападение срещу индивидуалността му я укрепва и артистът става още повече верен на себе си. Разбира се, нападенията са гнусни, нахални и достойни за презрение. Но нито един артист не очаква красота от вулгарния ум и стил от недоразвития интелект. Вулгарността и глупостта са две твърде категорични реалности на нашето съвремие... 

Редно е да отбележа, че модерните журналисти винаги се извиняват на своите жертви на четири очи за нещата, които пишат за тях във вестниците... по принуда... Не преувеличавам, когато говоря за принуда.... Има "журналисти", които извличат истинско удоволствие от публикуването на ужасни неща (лъжи), или такива, които са твърде бедни и виждат в "скандалите" (измислени заради) един стабилен източник на доходи. 

    Но има и други журналисти, образовани и културни хора, които наистина ненавиждат нещата, които публикуват, които знаят, че те (гнусните лъжи) се отразяват пагубно на обществото, но въпреки това го правят, защото в нездравословните условия, в които работят, те са принудени да доставят на публиката си това, което тя иска и да се съревновават с другите журналисти в задоволяването на гнусния апетит на масите. Това е едно унизително положение за тези хора и не се съмнявам, че повечето от тях осъзнават това.


                                        Оскар Уайлд © 1891г.


Oscar Wilde,b.16.X.1854,Dublin

Няма коментари:

Публикуване на коментар